Raskaana ollessa keho muuttuu lyhyessä ajassa enemmän kuin koskaan muulloin elämämme aikana. Onhan vauvan kasvu kohdussa valtava mullistus, johon äidin kehon on mukauduttava. Kaikkien kehot eivät näihin muutoksiin pysty.
Jos vastustamme kehomme muutoksia, ajaudumme varmaan taistelutappioon. Kun lähdemme kehomme muutoksia kohden lempeästi, myötätuntoisesti ja mielenkiinnolla uutta seuraten, vahvistuu itsetuntomme. Opimme kehostamme paljon, ja tulevaisuudessa tapahtuvat väistämättömät muut keholliset muutokset on helpompi hyväksyä.
Kehosi ei koskaan tule sellaiseksi kuin se oli ennen raskautta.
Kehossa tapahtuu raskauden aikana valtavasti. Rinnat kasvavat ja nännit voivat vuotaa maitoa. Nänni ja nännipiha muuttuvat yleensä suuremmiksi ja tummemmiksi. Selkäranka notkistuu ristiselän alueelta ja lantio työntyy taaksepäin. Jalkaholvit voivat laskeutua. Ihosta tulee turpea ja vatsa pyöristyy. Turpeus näkyy useilla myös huulissa ja häpyhuulissa. Lantion alue laajenee. Karvoitus lisääntyy. Osalle tulee ruskea juova navasta häpykumpuun. Lisäksi on monia muitakin muutoksia, joita jokaisella on omalla tavallaan. Nämä kaikki muutokset ovat merkkejä äitiydestä. Osa muutoksista tulee katoamaan synnytyksen jälkeen ja toisista muutoksista tulee pysyviä.
Jos vastustat kehosi muutoksia, joudut vaikeuksiin. Jos menet niitä kohti, saat kokea kehosi upean joustavuuden ja kyvykkyyden muuntua tarpeen mukaisesti. Kehon muuttuminen on uskomaton muuntumismatka pienen ihmisen hyväksi. Kehosi ei koskaan tule sellaiseksi kuin se oli ennen raskautta. Moni kokee vaikeana hyväksyä nämä pysyvät muutokset. Osa ihmisistä muokkaa kehoaan epätoivoisesti raskauden jälkeen voidakseen palata samanlaiseksi. Löydämme lehtien palstoilta, mediasta ja somesta paljon kuvia sekä kommentteja siitä, kuinka joku näyttää aivan samalta kuin ennen raskautta. Sellaisen tavoitteleminen on kuitenkin älytöntä ja mahdotonta.
Kumppanilla on selkeä vaikutus raskaana olevan kehokokemukseen. Jos kehoa kehutaan ja yhdessä ihmetellään, voidaan jännittävää kehomatkaa kulkea yhdessä. Kumppanin hyväksyvä puhe auttaa raskaana olevaa kokemaan itsensä riittäväksi ja kelpaavaksi. Seksielämästäkin tulee mielenkiintoisempaa, rikkaampaa ja tyydyttävämpää, kun yhdessä ihastellaan raskauden tuomia muutoksia.
Jos ei hyväksytä oman kehon muutoksia ja rohkeasti tutkita itseään, voi seksielämästä tulla pelottavaa ja ilmetä halun puutetta.
Moni kokee raskauden aikana kosketuksen erilaisena. Iho voi olla herkempi tai jotkut kehon alueet kaipaavat erityisen paljon kosketusta. Joko yksin tai yhdessä koskettelemalla voidaan löytää uusia nautinnon kohteita omasta kehosta. Kehossa hyväksytyt muutokset auttavat pariskuntia saamaan uutta virtaa seksuaalielämäänsä. Vanha tuttu kaava toisen kehon äärellä ei ehkä enää toimikaan yhtä tyydyttävästi. Jos ei hyväksytä oman kehon muutoksia ja rohkeasti tutkita itseään, voi seksielämästä tulla pelottavaa ja ilmetä halun puutetta. Yksi yleisimmistä syistä hakeutua seksuaaliterapiaan onkin juuri halun puute.
Kehollisten muutosten aiheuttamat epävarmuudet tuovat monet asiakkaat seksuaaliterapiaan. Raskaana olevalla ja kumppanilla voi olla vaikeutta puhua näistä muutoksista keskenään. Usein onkin helpompaa puhua asioista ammattilaisen kanssa. Silloin seksuaaliterapiasta on apua. Siellä pääsee puhumaan asioistaan luottamuksellisessa ilmapiirissä ammattilaisen johdattamana. Seksuaaliterapeutti kohtaa aina asiakkaan kunnioittaen ja antaa asiakkailleen mahdollisuuden puhua hankalista asioista heidän omassa tahdissaan. Seksuaaliterapiakäynnit auttavat näkemään asiat selkeämmin ja ymmärrys kumppanin ajatuksia kohtaan kasvaa.
Vinkkaa kaverille tai varaa rohkeasti aika itsellesi seksuaaliterapiaan.
Seuraavan blogitekstini aihe on ”Äidin syyllisyys”.
Voit seurata minua myös Facebookissa ja Instagramissa.